Колкото по-дълго продължава поляризиращата дискусия около бежанската политика, толкова по-вероятно

...
 Колкото по-дълго продължава поляризиращата дискусия около бежанската политика, толкова по-вероятно
Коментари Харесай

Какво се знае за групировката Революция Кемниц?

  " Колкото по-дълго продължава поляризиращата полемика към бежанската политика, толкоз по-вероятно ще става и възникването на сходни дяснотерористични групировки ", счита немският политолог Флориан Хартлеб, който интензивно се занимава с десния екстремизъм и с популизма. Ето какво споделя още той в интервю за Дъждовни води:
Дъждовни води: Каква тъкмо формация е по този начин наречената „ Революция Кемниц “ и до каква степен рискова е тя?

Хартлеб: Групировката беше разкрита още в ранен етап, преди да е осъществено терористично нахлуване. Досега имаше единствено спорадични офанзиви и една акция. Идеята е била всичко това да стане част от една обща алегорична рамка и за задачата да се избере, примерно, Деня на немското обединяване. Известно е още, че някои от водачите на групировката в предишното са се подвизавали на дясноекстремистката сцена.

Дъждовни води: Действително ли тази формация се стреми да реализира политически прелом или това са просто приказки?

Хартлеб: Такива желания не са нетипични. Те са ни познати от времената на Фракция „ Червена войска " (лява терористична формация, която действаше във Федерална Република Германия през 1970-те и 1980-те години - бел.ред.). Терористите неведнъж желаят да провокират обществена гражданска война. Добре знаем, че през днешния ден, когато въпросът за бежанците поляризира обществото, десният тероризъм съставлява сериозна заплаха. Тази заплаха виждаме и в възходящия брой на т.нар. „ Граждани на Райха ", тя личи и при офанзивите против служители на реда, които са единствено на крачка от терористичните набези.

Дъждовни води: „ Революция Кемниц "  очевидно се е образувала напълно неотдавна от разнообразни други групировки. Дали това се случва непринудено или е налице същинска организация, може би даже със сплотено и бойко управление?

Хартлеб: Всичко това би трябвало да се изследва. Засега е ясно едно: събитията в Кемниц бяха детонаторът, нужен за тази детонация.

Дъждовни води: Експлозията въпреки всичко беше предотвратена. Смятате ли, че след печалния опит от предишното управляващите работят в този момент по-добре?

Хартлеб: Властите неведнъж погрешно правят оценка обособени действия, а доста действия въобще не се класифицират като „ десен тероризъм ". Това към този момент е третата дясна терористична формация, която управляващите разкриват в Саксония. Тъй че не разбирам по какъв начин саксонският вътрешен министър може да твърди, че нещата са под надзор.
 Флориан Хартлеб
Флориан Хартлеб

Дъждовни води: Каква е разликата между десен екстремизъм и обособени атентати?

Хартлеб: При десния екстремизъм се насочва ясно политическо обръщение. Например в „ отбрана на отечеството ", когато жертвите се избират съгласно етническия им генезис и когато има концепция, че нещо би трябвало да се „ избавя ". В случая - родината. Или пък когато напряко се афишира „ гражданска война ", както е при групата от Кемниц.

Дъждовни води: Мислите ли, че това може да се окаже единствено върхът на айсберга?

Хартлеб: Трябва да се отговори на редица въпроси. Например: дали в обкръжението на тези хора има и симпатизанти, които са били в течение? Какви са връзките им с по този начин наречените „ юношески братства " и с цялата дясноекстремистка сцена в Саксония? На фона на цялата полемика към бежанците и след трагичните събития в Кемниц и в Кьотен би трябвало да се запитаме дали няма наклонност да се премине от думи към каузи и да се правят въоръжени набези против бежанци и мигранти. Колкото по-дълго продължава поляризиращата полемика към бежанската политика, толкоз по-вероятно ще става и възникването на сходни дяснотерористични групировки.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР